Сајбер криминал све учесталији, педофили, дилери и секте вребају

У последњих неколико година, суочени смо са порастом сајбер криминала. Већина нас не схвата озбиљно ову претњу, док сами не будемо изложени, упозорава Синдикат Уједињени колектив полиције (СУКП).

– Крађе идентитета, злоупотреба картица као и хаковање профила на друштвеним мрежама су постали озбиљан проблем, како за познате, тако и за обичне људе. Приватне информације као и информације везане за пријатеље и породицу, држимо, тако рећи, на извол’те искусним криминалцима. Међутим, подацима са друштвених мрежа не служе се само сајбер криминалци, већ и педофили, лопови а све учесталије и нарко дилери. Са ваших, и са профила чланова ваше породице, они лако добијају информације о вашем кретању. На пример, већина нас објави да иде на одмор, ван града, што сигнализира потенцијалним лоповима да је некретнина или паркиран аутомобил лак плен. Нарко дилери лако долазе у контакт са нашом децом обичним захтевом за пријатељство. које се неретко заврши катастрофалним епилогом. Секте, на пример, су појачале своје активности на друштвеним мрежама, о чему смо чак организовали трибину, и сматрамо да је то једна од највећих опасности по породицу“, каже председница СКУП Марина Старчевић.

Она истиче да све почиње безазлено, обичним захтевом за пријатељство.

– Сведоци смо свакодневних случајева предофилије који се, такође, углавном везују за касније нерегистроване картице мобилних оператера. Нови „корисник“ бира углавном јавне wи-фи рутере, доступне великом броју корисника, тако да их је јако тешко лоцирати и процесуирати. Наш синдикат се залаже да се уведе обавезна регистрација картица мобилних оператера по личним подацима купца, јер су све чешћи случајеви где се такви бројеви користе за узнемиравање, претње и уцене. а колеге немају начин да уђу у траг купцу картице, каже Марина Старчевић.

Она додаје да смо недавно били сведоци вести у медијима да су такве картице коришћене за сексуално узнемиравање, и да ништа од тога не треба схватати олако.

– Њих користе углавном дилери који их мењају на сваких пар дана, те им је још теже ући у траг. Знамо да ће критичари упитати како једна особа може да купи 20, 50, 100 картица, и да је регистрација непотребна. Ми се слажемо, али ако је та особа купила и проследила те картице лицима који исте користе за вршење кривичних дела, мишљења смо да тај исти неће због 10 или 20 евра преузети на себе кривичне санкције, већ да ће колеге лако лоцирати стварног власника картице, додаје председница СКУП.

Марина Старчевић каже и да се ускоро у употребу пушта апликација која омогућава анонимне пријаве кривичних дела. па ако се испостави да је информација валидна и доведе до хапшења, корисник који је пријавио може очекивати позамашну своту новца.

– Надамо се да ће бити ефекта од такве апликације, али исто тако се надамо да грађане неће задесити синдром „Илије Чворовића“, или да се иста апликација неће злоупотребљавати како би се напакостило комшијама. Надамо се да ће цело друштво увидети неопходност појачане контроле интернет простора, те да ће родитељи више повести рачуна о томе шта деца. али и они сами раде на друштвеним мрежама, каже Старчевић.

Она на крају додаје да, у сарадњи са Центром за социјални рад, припадницима МУП-а који раде на случајевима породичног насиља, њихов Клуб пријатеља ће организовати трибину на тему породичног насиља, са посебним акцентом на све учесталије насиље над женама.

– Надамо се да ће трибина наићи на добар пријем међу грађанима и колегама, каже председница СУКП Марина Старчевић.