САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 05.05.2023

На почетку желимо да изразимо најдубље саучешће родитељима и породицама деце која су изгубила животе у школи на Врачару, као и породицама жртава монструма у Младеновцу. Много предлога које је наш Синдикат изнео у јавност путем саопштења и изјава за медије није усвојено можда чак није ни разматрано. Позивамо на агресивнији приступ превенцији вршњачког насиља. Упозоравамо да се ткзв ријалити, који се приказују на каналима емитују после поноћи када деца спавају. Ескалација насиља у тим програмима је из године у годину све израженија…само се пуне наслови ко је насрнуо на кога,физички напао овог или оног и ето епилога….агресија се прихвата код младих као нешто друштвено прихватљиво и као такво се примењује у школама…на улици…
Давање медијског простора лицима са предебелим досијеима и више годишњим стажом по разним затворима деци шаљемо слику да је то нешто „нормално“ па добијемо „малог Кристијана“ (како је сам себе назвао) зликовац из Младеновца. Упозоравамо да се мора пооштрити контрола оружја у легалном власништву,да се подстичу људи што чешћим кампањама да нелегално оружје предаје у полицију без кривичне одговорности,мада јесте било позива то је било млако и што би народ рекао реда ради. Толико познатих људи дели овакав став па би МУП то могао искористити да се појачају медијски позиви и да се Србија разоружа. Контрола интернет садржаја који је младима доступан мора се регулисати и пратити,недопустиво је да дете може несметано гледати садржаје који позивају на насиље исто пропагирају свакодневно. Колико су родитељи криви за овакве ствари,ми као друштво морамо реаговати јачом превенцијом…јер када се овако нешто догоди…џабе санкције…џабе робија…касно је.
Овим путем још једном апелујемо на све грађане који имају легалну дозволу за држање оружја за личну заштиту да га адекватно и по прописима чувају. Позивамо све људе да нам се придруже у апелу.

Председник синдиката
Драган Петровић