Саопштење за јавност 06.10.2018

Чињеница је да у Србији постоји велики број већих и мањих организованих криминалних група, као што је рекао директор полиције Ребић. Међутим, још већи проблем представља огромна количина разног што трофејног што обичног нелегалног оружја и експолизивних направа које се налазе годинама у поседу грађана. Већина једноставно не зна како да се отараси тога на сигуран начин а да при томе не ризикује правне санкције. Многима је то оружје веће оптерећење него потреба. Подсећамо на низ акција које су за циљ имале предају нелегалног оружја полицијским станицама а да су при томе нису кривично процесионирани. Наш синдикат се залаже за понављање таквих акција из више реалних разлога:
1. Оружје које се налази у нелегалном поседу је најчешће сакривено по разним шумама, шупама и осталим лако доступним местима.
2. Грађани који су у поседу таквог наоружања а посебно експлозивних направа немају сигуран начин да се истих отарасе на безбедан начин а да пр томе не угрозе безбедност грађана.
3. Већина власника таквог наоружања и експлозивних направа и сами имају децу….рођаке и само је питање дана када ће недај боже неко од њих пронаћи оружје и свесно или не свесно га употребити.
4. Поскупљењем пореза на ватрено оружје многима је поседовање истог постало финансијако оптерећење.
То су неки од главних разлога мада би могли да набрајамо у недоглед.
СУКП се залаже за понављање акција добровољног предавања фабричког оружја као и разних импровизованог оружја при чему би се грађанима гарантовала правна амнестија од гоњења уколико се не утврди да се ради о оружју којим је извршено кривично дело.
Надамо се да ће овака акција наићи на подршку јавности а нарочито на подршку МУПа и правосудних органа, сваки предат комад оружја је један проблем мање и једна главобоља мање.
Предсесница СУКП
Марина Старчевић